Het zal geen verrassing zijn; ik ben een enorme LinkedIn-junkie! Niet alleen breng ik er veel tijd op door en laat ik het platform vooral vóór me werken, ik word nog geregeld positief verrast door de vele mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen. Mijn contacten bij LinkedIn ervaar ik als vriendelijke en professionele business partners en ik ben ervan overtuigd dat het platform in de toekomst een nog veel essentiëlere rol gaat spelen dan dat het nu al het geval is. En toch heb ik gekozen voor bovenstaande titel.

Het ‘probleem’ wat ik met LinkedIn heb, zit hem in de ongelukkig gekozen ‘like’-functie die onder elke update staat. Natuurlijk is dat geen probleem met LinkedIn, het ligt meer aan de LinkedIn gebruikers die deze ‘like’-knop nogal eens verwarren met de ‘like’-knop van hun Facebook pagina. De Facebook-like staat inderdaad voor ‘vind ik leuk’, maar naar mijn idee heeft de LinkedIn-like toch echt een hele andere functie. Vanwege jouw emotie bij een update, zul je bij Facebook vrij snel en spontaan op ‘like’ drukken. Bij LinkedIn is het wellicht verstandiger om nog even stil te staan voordat je dit doet.

Onze LinkedIn connecties die op het oog veelvuldig en willekeurig op ‘like’ drukken, willen nog wel eens vergeten dat er toch echt iemand aan de andere kant van de lijn zit. En daarbij willen ze ook nog wel eens vergeten dat hun ‘like’ een specifiek signaal afgeeft naar ons, de lezers. Als jij op LinkedIn de historische quotes van wereldleiders wilt ‘liken’ of rekensommen wilt oplossen, ben ik de laatste die daar een oordeel over heeft. Hou er in ieder geval wel rekening mee dat velen op LinkedIn inmiddels de ‘verbergen’-knop hebben ontdekt en de kans bestaat dat jij überhaupt al niet meer op hun tijdlijn verschijnt. Mocht dat (hopelijk) nog niet het geval zijn, dan is het wellicht verstandig om eens bij het volgende stil te staan;

Het kan aan mijn aantal connecties liggen, het kan aan mijn geheugen liggen, feit is dat ik niet altijd meer weet waar ik mijn connecties van ken of wat hun huidige activiteiten zijn. Gelukkig zie ik ze regelmatig op mijn LinkedIn tijdlijn langskomen. Hiermee word ik niet alleen aan hen herinnert, ze kunnen mij via LinkedIn (nogmaals) laten weten in welk vakgebied hun expertise en toegevoegde waarde ligt.

En als ze dat laatste nou heel erg goed doen, kan het zomaar zijn dat ik hen daar de volgende keer nog voor benader ook! En benaderd worden naar aanleiding van je activiteiten op LinkedIn, dat is nou precies wat ik bedoel met het platform vóór je laten werken.

Als je de volgende keer op ‘like’ wilt drukken, een update wilt plaatsen, bij een update commentaar wilt geven of zelfs LinkedIn vóór je zou willen laten werken, bedenk dan eens of;

– Is jouw like/update/commentaar ook van toegevoegde waarde voor mij als lezer, het is en blijft tenslotte ‘Social’ Media. Jij mag dan wel op ‘like’ drukken, de lezer wordt er uiteindelijk mee geconfronteerd. Bedenk dus of het ook voor de lezer interessant is; Zal de lezer het waarderen dat jij dit met hem of haar deelt? Is jouw update een oplossing voor een probleem dat de lezer mogelijkerwijs heeft? Is jouw update relevant naar de huidige situatie van de lezer? Wordt de lezer verrast met een professionele update die zijn/haar ogen doen openen? Kortom, is jouw like/update wel van voldoende (unieke) toegevoegde waarde voor de lezer? Zorg met je likes/updates voor zo’n toegevoegde waarde naar de lezer, dat niet alleen jouw professionele reputatie wordt bevestigd, maar jij bovenal de uitgelezen persoon wordt die de lezer de volgende keer zal benaderen voor dit specifieke onderwerp.

– De like/update waar jij je naam aan verbindt ook van toepassing is op jouw industrie, vakgebied of netwerk. Als ik toch van tijd tot tijd jouw naam langs zie komen op mijn LinkedIn tijdlijn, zal ik naderhand dan bewust of onbewust nog weten waar jij als business professional voor staat? Met andere woorden, maak jezelf herkenbaar op en via LinkedIn omtrent jouw expertise en professionele activiteiten. Wil je hier zelfs een stap verder in gaan, begin dan je ‘likes’ en updates af te stemmen op de behoeftes van jouw specifieke doelgroep waarmee je verbonden bent of wilt zijn.

– Net zoals jij, heeft iedereen ‘promotors’ nodig om succesvol te kunnen zijn. En jouw connecties die jouw update ‘liken’, promoten jou zodoende eigenlijk ook in hun eigen LinkedIn netwerk. Blijf je de impact van deze ‘online introducties’ door jouw promotors vooral realiseren; onthoud wie je promotors zijn en geef hen terug wat je van hen hebt gekregen. En niet te vergeten; zorg er ook voor dat jouw ‘likes’ geen conflicten binnen jouw eigen netwerk kunnen opleveren!

LinkedIn is niet leuk… LinkedIn is fantastisch! Het is een 24/7 online business platform waarmee we zeer waarschijnlijk pas aan het begin van al zijn mogelijkheden staan. En LinkedIn is ook een platform dat je op veel manieren én met weinig moeite zelfs vóór je kunt laten werken. Misschien toch iets om even bij stil te staan als je de volgende keer op ‘like’ wilt drukken.

Recente berichten