Ken je de film ‘Young Guns’ nog waarin Emilio Estevez de rol van Billy the Kid speelt? Waarschijnlijk zie je niet direct de overeenkomst tussen Billy the Kid en social media, maar ik leg het je graag even uit;
Als social media marketeer zijn er een aantal situaties waarin ik een beroep doe op Billy the Kid. Bijvoorbeeld als ik complimenten krijg van een klant, maar ook als mij wordt gevraagd wat nou precies de toegevoegde waarde van een social media marketeer is. Met een grote glimlach en een heel slecht Wilde Westen accent, probeer ik dan Billy the Kid uit Young Guns te imiteren: I’ll make you famous!
Leuk hoor die complimenten en die ‘I’ll make you famous!’ imitatie, maar daar gaat dit blog natuurlijk niet over. Dit blog gaat over die ene vraag die mij nogal eens wordt gesteld:
Wat is de toegevoegde waarde van een social media marketeer?
In veel gevallen zal de vraagsteller dit dan ook aanvullen met de gebruikelijke ‘wij doen social media er even bij’, ‘dat doet de stagiaire bij ons’ of ‘niet voor onze business’ argumenten. Op zo’n moment doe ik graag nog wat olie op het vuur en beweer dan stellig dat social media marketeers onmisbaar zijn in je marketing anno 2016. De reactie van mijn gesprekspartner zal je niet verbazen: “Onmisbaar? Onmisbaar? Geef mij nu eens 1 reden waarom social media marketeers onmisbaar zijn!”. En laat dat nou precies de reactie zijn, waar ik naar op zoek was; “1 reden? Ik geef je er 10!”.
10 redenen waarom Social Media Marketeers onmisbaar zijn.
Wij zorgen voor jullie eerste indruk – Voordat klanten voor jullie bedrijf kiezen, heeft 75% van hen al hun eerste indruk opgedaan via social media. En dus hebben zij via jullie LinkedIn profiel en bedrijfspagina jullie meerwaarde al leren kennen. En op Facebook, Twitter en andere platforms ook al ervaren dat jullie zo’n modern, transparant en dynamisch bedrijf zijn dat luistert, verbindt, informeert en entertaint. Of niet soms?
Wij kunnen jullie verhaal vertellen – Jij kunt wel heel gepassioneerd en enthousiast zijn over je bedrijf, maar kun je dat ook vertalen naar social media? En dan ook op een manier waarbij jullie volgers en fans net zo enthousiast worden als jij? En lukt je dat in 140 tekens op Twitter of met 3 regels en een video op Facebook? En krijg ik ook op LinkedIn de onwisbare indruk dat jullie voor mij de aangewezen business partners zijn?
Wij weten mensen te raken – Als je je alleen richt op het begrip ‘media’ in social media, dan zal je de kracht van social media maar beperkt benutten. De kracht zit hem vooral in het begrip ‘social’. En dat vraagt toch echt om een meer persoonlijke en kwetsbare vorm van communicatie. Een vorm waarmee je de mens achter jullie bedrijf laat zien en een vorm waarmee je mensen weet te raken en aan je weet te binden. Lukt jou dat al?
Wij zijn up-to-date met de techniek – Succesvolle social media marketing vraagt toch echt wat meer technische bagage dan alleen te weten hoe je de vakantiefoto’s op Facebook moet zetten. Mocht je wel thuis zijn in de techniek achter de vele social media platformen, weet dan dat deze continue en in razend tempo verandert. En dat wij op de vraag ‘what’s the latest?‘, wel vaak een passend antwoord hebben.
Wij luisteren op social media – Elke professional weet dat commercieel succes niet begint met praten, maar met luisteren en vragen stellen. Maar luisteren jullie ook op social media? Waarschijnlijk luister je nog wel bij tags, mentions of reacties bij eigen updates. Maar wat doen jullie met de voor jullie onbekende updates die wel over jullie business en markt gaan, maar zonder jullie tags of mentions zijn geplaatst?
Wij weten nieuwe doelgroepen te bereiken – Wij kunnen via LinkedIn de juiste contactpersonen vinden bij de gewenste of voor jullie nog onbekende bedrijven, op Facebook heel specifiek nieuwe doelgroepen aanboren en leggen via Twitter een-op-een contact met de gewenste personen. Toch iets om over na te denken als je weer op zoek bent naar nieuwe klanten.
Wij zijn jullie inspiratie – Social media is transparant en draait om de interactie met je volgers en fans. En omdat wij op social media luisteren naar jullie fans, jullie verhaal mogen vertellen en daar ook de nodige reacties op krijgen, zijn ook wij in staat om te ervaren waarom mensen jullie bedrijf nou zo leuk vinden. En deze ‘social feedback’ is een bron van inspiratie, waarmee jullie zelf weer verder kunnen.
Wij zijn 24/7 bereikbaar voor jullie klanten – In deze ‘digital era’ bepalen jullie klanten bepalen hoe, waar en wanneer ze contact met jullie leggen. De kans bestaat dat als ze dat via social media doen, dit niet alleen tijdens kantooruren gebeurt. Dit kan ook op vrijdagavond om tien uur of op zondagochtend om half negen gebeuren. En dan is er wel de verwachting dat er binnen een uur gereageerd wordt.
Wij hebben een groot bereik en zijn sneller – Het informeren over de ontwikkelingen binnen jullie markt en over jullie bedrijf, is onderdeel van je marketing activiteiten. Jullie relaties en klanten zijn al dagelijks op social media te vinden, omdat zij daar ook op professioneel gebied continue op de hoogte willen blijven. En gaan zij daar jullie ook tegenkomen met het laatste nieuws? Of denk je dat jullie relaties hiervoor wel naar jullie website komen of jullie volgende nieuwsbrief afwachten?
Wij hebben geen drempelvrees – Mocht je niet kunnen voldoen aan één of meerdere social media succesfactoren zoals hierboven beschreven, dan zou je zo maar eens last van ‘online drempelvrees’ kunnen krijgen. Want als jij niet overtuigd bent dat je iets correct doet, leidt dat al snel tot uitstel van je actie op social media. En van uitstel komt… juist ja.
Je argumentatie rustig opschrijven in een blog zoals deze is natuurlijk makkelijk, maar het wordt toch echt wat anders als je in het dagelijks leven een soortgelijk gesprek hebt. Ook ik word wel eens verbaal overrompeld door mijn gesprekspartner. En het lukt mij ook niet altijd om op zo’n moment de juiste argumenten te geven voor mijn toegevoegde waarde. Mocht je je herkennen in zo’n oncomfortabele en stugge situatie, onthoud dan een handigheidje dat ik zelf ook wel eens gebruik;
Stel je gesprekspartner dan simpelweg de vraag ‘wie heeft de toekomst binnen jouw eigen vakgebied; de generalisten of de specialisten?’. In het uitzonderlijke geval dat die persoon ‘de generalisten’ zegt, schud je die persoon de hand, wens hem of haar veel succes en loop je door. In het meest voorkomende geval dat iemand met ‘specialisten’ antwoordt, kun je met een ‘Nou zeg… in mijn vakgebied ook!’ antwoord, zo’n moeizaam gesprek alvast een stuk soepeler laten verlopen.
Veel succes!