‘Social Media is net een kroeg; iedereen roept maar wat, niemand luistert naar elkaar en de volgende dag kun je je er maar weinig van herinneren.’

Toen ik deze uitspraak voor het eerst hoorde, moest ook ik hard lachen. En eerlijk is eerlijk, ik kon de persoon ook niet helemaal ongelijk geven. Want net als in de kroeg, maken we ook op Social Media vaak een hoop kabaal om niets en hebben we de neiging ons te gedragen als die populaire stamgast met het hoogste woord; grote verhalen waaruit moet blijken hoe geweldig we zijn en tegelijkertijd vooral niet luisteren naar anderen. En of iedereen daar nou op zit te wachten, is nog maar de vraag. Ik in ieder geval niet.

Maar enige nuance voor deze kroegpraat-vergelijking is toch wel op z’n plaats. Toegegeven, ook ik kom graag in de kroeg. Maar ik ben wel selectief naar welke kroeg ik ga of met wie ik daar afspreek. Zo zal ik alleen afspreken met mensen waarvan ik zeker weet dat ik er een hele leuke avond mee zal hebben. En over het algemeen zijn dat mensen die een mooi verhaal te vertellen hebben. Of mij kunnen inspireren. Of kunnen vermaken. Mensen die mij doen nadenken, mij kunnen laten lachen, kunnen ontroeren en die ook naar mij willen luisteren. Kortom, ik kom graag in de kroeg, maar ontmoet daar het liefst mensen die mij persoonlijk kunnen raken en waar ik een emotionele band mee heb.

En als Social Media inderdaad net een kroeg is, is het wellicht interessant om die gedachte ook eens door te trekken. Zo lijkt het mij dus niet verstandig om op Social Media hoog van de toren te blazen of aan borstklopperij te doen. Of alleen maar over jezelf en jouw activiteiten te praten. Of überhaupt degene te zijn die continue aan het woord is. Want als dat wel het geval is, gaat dat na een tijdje toch echt vervelen en ben je anderen kwijt als aandachtig luisteraar en volger. Maar welke aanpak zou jou dan wel tot goed gezelschap voor een leuke stapavond op Social Media kunnen maken? Het Ei van Columbus heb ik niet voor je, maar mijn ervaringen deel ik graag met je.

Als ik bedrijven help met de inzet van social media, luidt mijn eerste vraag altijd; ‘Waarin zit jullie positieve emotie?’ En daarmee bedoel ik niet de positieve emotie van het bedrijf en de medewerkers, maar de positieve emotie die jullie klanten, relaties en betrokkenen bij jullie hebben.

Waarom vinden anderen jullie leuk? Waarmee ontroeren, inspireren en vermaken jullie anderen? Waarmee laten jullie anderen lachen of nadenken? Waardoor hebben mensen sympathie voor jullie?

Ga op Social Media dus vooral op zoek naar de positieve emotie die anderen bij jou of jullie bedrijf hebben. Want als je die gevoelige snaar weet te raken, ben je naar mijn idee al een heel eind op weg om van Social Media een leuke en gezellige kroeg te maken.

Proost en op je gezondheid!

 

Recente berichten