(Deze column is eerder verschenen in de Zomer 2018 editie van Amstelland INTO Business Magazine)

 

Zo af en toe wil ik nog wel eens een uurtje televisie kijken. Gemak dient de mens, dus thuis zijn wij groot fan van Netflix. Je weet wel, dat is TV kijken waar, wanneer en waarnaar jij wilt. Toch is er één programma, waar ik mijn schema op aanpas en voor thuis blijf; The Voice of Holland.

Noem me een Voice-aholic, maar ik vind het geweldig. En vooral de ronde van The Blind Auditions vind ik geweldig. Dat is die ronde als de zangtalenten voor het eerst te horen zijn en de Coaches nog omgedraaid zitten. Het is ook de ronde waarbij mijn vrouw en ik ons afvragen, of wij in Nederland nog de enige zijn die niet kunnen zingen.

Waarom ik in een column over ondernemen begin over The Voice of Holland, zal ik je nu proberen uit te leggen.

Neem allereerst eens even denkbeeldig plaats in zo’n grote rode stoel van een Coach. Zit ie een beetje lekker? Mooi, blijf dan vooral even zitten. En wacht nog even met het geven van een klap op die grote rode knop voor je.

De volgende stap van The Voice naar ondernemen, is het zangtalent te zien als je product en het publiek thuis en in de zaal als je klanten. En jij bent de ondernemer die straks met een klap op de rode knop beslist, of je aan de slag gaat met een product. En inderdaad, zo’n omgedraaide stoel maakt het nog best lastig om voor een talent te kiezen. En als je dan voor een talent hebt gekozen, realiseer je dan dat het publiek uiteindelijk bepaalt of jouw product de finale haalt. Herkenbaar voor jou als ondernemer? Mooi, want volgens mij hebben we The Voice zojuist omgetoverd in ondernemen.

Ik vind het altijd fascinerend te zien, waarom en wanneer de Coaches een klap op die rode knop geven. Wat doet deze muzikale ondernemers kiezen voor een nog enigszins onbekend product?

Elke muzikale ondernemer in zo’n rode stoel is verschillend. En heeft dus zo zijn of haar eigen stijl, ideeën en motivatie. Zo laat Anouk zich door niets en niemand beïnvloeden en volgt intuïtief haar eigen gevoel. Ongeacht wat anderen daarvan vinden en of een product wel bij haar past. Waylon luistert heel goed naar het product, is daar heel kritisch naar en kan in een seconde beslissen of hij er mee aan de slag gaat. Sanne gaat over het algemeen op veilig. Ze kiest voor producten die bij haar passen en waarmee zij in het verleden al succesvol was. En Ali B.? Ali realiseert zich goed dat hij niet het meeste verstand van producten heeft. Daarom wacht Ali eerst de reactie van het publiek af, voor hij besluit een klap op die rode knop te geven.

Ondernemen zoals in The Voice of Holland; weet jij al of je een Anouk, Waylon, Sanne of Ali B. bent?

 

Recente berichten