Ik was er al bang voor. Deze INTO business staat in het teken van ‘Gezondheid is alles’ en ik vreesde al, dat ik hier ooit iets zinnigs over zou moeten zeggen. Maar iedereen die mij wel eens in levende lijve heeft ontmoet, weet dat dat levende lijf nogal veel is. Heel veel zelfs. En dat ik dus niet de juiste persoon ben om iets zinnigs te zeggen, over hoe het allemaal gezonder en beter kan.

Ik denk overigens wel dat ik de juiste persoon ben, om te vertellen hoe je het vooral níet moet doen. Ik val namelijk in de 100+ categorie. En dan heb ik het niet over mijn IQ, maar over het aantal kilo’s schoon aan de haak. Stevige bouw en zware botten? Nee joh, onzin. Gewoon een pure liefhebber van de mooie en gezellige kant van het leven. Tel daar nog een a-sportieve leefstijl en het dagelijkse pakje peuken bij op, en het beeld van deze ongezonde columnist is compleet.

Zwaargewichten zoals ik kunnen lang overleven met een gezonde dosis humor en zelfspot. De ik-ben-een-héél-groot-bedrijf-grap is snel gemaakt en de het-hoort-bij-je-opmerking die je vervolgens mag ontvangen, verdoezelt de omstandigheden al snel. Maar de waarheid is toch echt anders. De waarheid is dat ik mij als zwaargewicht niet altijd even prettig in mijn vel voel. Ook al doet mijn opgewekte aanwezigheid anders vermoeden. Niet prettig omdat ik zelf dondersgoed weet dat ik te zwaar ben en dat ik er terecht op aangekeken wordt. De waarheid is dat ik mezelf best wel een ‘loser’ vind, omdat ik er niet alles aan doe om dat te veranderen. De waarheid is dat ik mijn kleding eerder uitzoek op comfort (niet te strak) dan passend bij de gelegenheid. De waarheid is dat ik alle ramen wagenwijd openzet voordat ik een presentatie geef. Bang dat ik zal gaan zweten als een otter als ik dat niet doe. De waarheid is dat ik mij met een de-winkel-moet- draaien-excuus, dagenlang en ineengedoken achter een computer verschuil. Terwijl ik alle ruimte en tijd heb om een sportschool te bezoeken of een wandeling te maken.

Gezellig hoor die zwaargewichten, maar het mag duidelijk zijn dat er ook een keerzijde aan die medaille zit. Goed te weten voor als je zelf ooit richting die 100+ categorie verdwaalt.

Mij werd ooit gevraagd om met 1 woord te omschrijven wat de sleutel tot mijn succes is. ‘Energie!’ floepte ik er binnen een seconde uit. Energie om te willen ondernemen. Energie om nieuwe wegen te bewandelen. Energie om door te gaan als het even tegenzit. En energie om er een mooie dag van te maken, ook al heb je er vandaag minder zin in.

Deze zomer deed ik de uitspraak ‘volgend jaar rond deze tijd, ben ik 30 kilo kwijt’. Het staat op video, dus er is geen ontkomen aan. Als ik dus even onbereikbaar ben, stuur dan maar een mail. Ik zit in de sportschool, ben wandelen en nieuwe energie opdoen. Want voor je het weet is het weer zomer.

Recente berichten